מאמרים

מה צריך לדעת על ילדים כדי לקיים הורות מושכלת?

1. לילדים יש יכולת חשיבה שונה מאד מאשר למבוגרים

ילדים חושבים קונקרטית, כלומר: הם רואים את מה שהם שומעים. אם אמא אמרה “אני אקפיץ אותך לגן” הילדה בטוחה שהולכים להקפיץ אותה כמו כדור. אם אבא סיפר ש”סבא בשמיים” הילד ישאל אם סבא יורד משם מידי פעם. אם סבתא “לא בקו הבריאות” הנכדים ישאלו איפה הקו הזה. ואם מדברים “דרך אגב” הילד יגיד שהוא לא מצליח לעשות זאת דרך הגב. מכיוון שלילדים אין יכולת לחשוב מופשט ולכן אינם מבינים ערכים (“צריך להיות מנומס” או “חשוב לשמור על סדר”) וגם אין להם אפשרות של הבנת זמן (“מתי זה שבת הבאה?”) – עלול להיות קצר רציני בין מה שההורה התכוון להגיד לבין מה שהילדים הבינו. יש לקחת זאת בחשבון ולא לתמוה למה לא הבינו אתכם, רק בגלל שאתם הייתם כל כך מובנים לעצמכם.

2. ילדים לומדים רק מחוויות

הנטייה היום היא להסביר  לילדים כל דבר. זה אכן חשוב להסביר, אבל רק פעם אחת. רובכם מסבירים שוב ושוב ושוב כאילו הילדים חרשים או טיפשים. לא סתם יש להורים, בעשור האחרון, כינוי “חופרים”. זה מה שאתם עושים. ילדים ימשיכו לעשות מה שבא להם כי יש להם, כנראה, רווח פסיכולוגי מזה (גם כעס זה רווח פסיכולוגי…). לכן, אם החלטתם לעשות שינוי בהתנהגותכם כלפי ביתכם או בינכם – תווכו אותו לילדכם והודיעו עליו. אימרו זאת רק פעם אחת ומאז התחילו לפעול בדרך החדשה בנחישות ובעקביות. העשייה העקבית שלכם, זו אשר מייצרת חוויה מעשית אצל הילד,  היא זו שתלמד אותו ולא ההסברים החוזרים על עצמם.

3. ילדים מאמצים חירשות הורית

ברגעי כעס אתם צועקים. הצעקה מרמזת לילידם על חוסר האונים שלכם באותו רגע. עם הזמן, הילדים מבינים שכל מה שקורה זה “רעש” ולכן הם לומדים להעמיד פני חרשים ברגעי כאלה. דברו בשקט. למשפט הנאמר בקול שקט, בטון נמוך ואיטי, המלווה במבט חודר היישר לעיני הילד יש השפעה עוצמתית רבה יותר מאשר צעקות ואיבוד עשתונות.

4. ילדים פוחדים משבחים

ילדים עושים, לעיתים, דברים טובים ואז מקבלים מכם שבחים כמו “כל הכבוד” “איזה מלך אתה” “כמה את נפלאה/נהדרת/מהממת/מצוינת” וזה מלחיץ אותם. לכן אל תשבחו, אל תעודדו. אל תגידו לילדים כמה הם נפלאים ונהדרים –  זה סתמי ולא אמין, אימרו להם כמה הם משקיעים, משתדלים, מנסים, מתקדמים – זה אמין ולכן לזה הם יאמינו. שבח יפחיד אותם, שמא בפעם הבאה לא יהיו נפלאים כמו בפעם הקודמת. לעידוד הם יאמינו וזה ידחוף אותם להתקדם.

5. ילדים נולדים עם חוסן פנימי

כל ילד וילדה נולדו עם חוסן פנימי. לאחד פחות ולאחד יותר, אבל הוא קיים. קושי הוא לא מחלה והתמודדות גורמת להתחזקות כוחות הנפש והיכולות של הילדים לצמוח ולהתפתח. לכן, אל תחששו מלהיות חזקים, ואל תחששו משינויים ומשברים בחיי הילדים. חזקו אותם, תסמכו עליהם שיצליחו ואימרו להם זאת. אל תטעו בין אהבת וקבלת ילדיכם ללא תנאי והרצון לגונן ולהגן עליהם, לבין הצורך החיוני לאפשר לילדים לעמוד על רגליהם, להתנסות, להיכשל, להתאמץ ועל יד כך להתחסן ולהתכונן לחיים האמיתיים בחוץ.

6. ילדים זקוקים להוכחות

לא מספיק שתגידו להם כמה פעמים ביום שאתם אוהבים אותם. אלו רק מילים. עליכם להוכיח זאת. מכיוון שהילדים חושבים קונקרטית, הם צריכים הוכחות למה שאתם אומרים. לכן, הוכיחו להם את אהבתכם: כבדו אותם, התחשבו ברגשותיהם, לטפו את ראשם כשאתם עוברים לידם, חייכו אליהם ככה סתם, כירתו ברית של מבטי עיניים – עשו מעשים שיוכיחו להם את אהבתכם. אין זה אומר לוותר על גבולות וערכים, אלא כתוספת לקשר עם הילדים.

7. הילדים רואים כל מה שקורה בבית

לעיתים אתם חושבים שאם תדברו בשקט, או אם גם לא תדברו בכלל, הילדים לא ישימו לב. זו טעות. הילדים רואים הכל, חשים בכל, קולטים בחושיהם החדים כל קול וכל אנרגיה שנמצאת בבית. לעיתים אתם רבים ביניכם. זה הגיוני. זה נורמאלי. אם זה קרה ליד הילדים – תקפידו אחר כך להשלים לידם כדי שילמדו איך פותרים חילוקי דעות.

8. ילדים חושבים מהלב

כל מה שקורה לילדים עובר דרך ליבם. הם לא מתכננים מראש איך לעצבן אתכם או גם איך למצוא חן בעיניכם. הם פשוט פועלים. מה שמניע ילדים הם הצרכים הפסיכולוגיים הבסיסיים והראשונים שלהם לקבל תשומת לב, לקבל תחושה של שליטה בחייהם, להרגיש בעלי ערך ולחוש שייכות . הרבה מהמצבים להם הם גורמים (להרביץ לאמא, לא לסדר את החדר, להתחצף, לעשות כאילו לא שמעו, להיות מאד טובים ומרצים) הם מצבים אשר גורמים לכם להגיב באופן שימלא את מטרותיהם אלו. חישבו איך לשנות את תגובותיכם כך שיעודדו מעשים טובים ולא יחזקו מצבים שליליים.

9. ילדים לומדים מהוריהם

בבגרותם הילדים יהיו, בסיכומו של דבר, 80% כמו הוריהם. לכן, חישבו על המודל שאתם מציבים בפניהם. הם מחקים אתכם. אם אתם רוצים שביתכם ובנכם יספרו לכם איך היה היום בגן ובבית הספר- שתפו אותם והקשיבו להם. שתפו אותם בחוויות שעוברות עליכם במהלך היום, על רגשות וחלומות שלכם והקשיבו לשפת הגוף שלהם, לדברים הקטנים, למבטי העיניים שלהם ובאמת הקשיבו למה שהם אומרים. היזהרו מלזלל ברגשות שלהם, כי כל דבר שנדמה לכם קטן, עבורם הוא גדול.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך...